Babette neemt low impact living naar het volgende level. An eye opener 👀

26-04-2021

📚 Dit boek toont dat de grootste impact op de planeet plaats vindt buiten ons zicht en hij is groter dan we denken. Pas als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je effectief verduurzamen.

Dit boek werd me al een paar keer aangeraden op fora over zero waste, minimaliseren en low impact living. Stond al een tijdje op mijn reading list maar nu was het tijd om het onder ogen te zien. De eerste keer dat ik het boek vast nam was op een doordeweekse dinsdagavond. Knus genesteld in mijn bed,  gemotiveerd om het leerbeestje in mij weer wat nieuw voer te geven. Boy was I in for a rude awakening!

 

Mijn rekening met Moeder Natuur is nog niet vereffend.

Ze had meteen mijn aandacht door mij medogenloos de feiten onder mijn neus te duwen. "Ah jij wilt een low impact-leven leiden? Denk dan maar 2x na over die vliegtuigreis of zelfs elke keer je de sleutel van je auto overdraait." Euh slik 😟.

De auto wordt hier zoveel mogelijk ingewisseld voor de fiets of de wandelschoenen. But always room for improvement for sure! We hebben de voorbije jaren een paar vliegtuigreisjes gemaakt die we met interest moeten terugbetalen aan Moeder Natuur volgens de berekingen van Babette. Instant kickstart voor mijn groen geweten 🤔🌱

 Maar ze geeft me wel een schouderklopje voor mijn 'I hate shopping'-attitude en plantaardige voeding. Oef ! Laat dat nu net mijn stokpaardjes zijn 😍

'Babette Porcelijn schreef een handboek voor een betere wereld.'

Joop Bouma, Trouw

Waarom ik nieuwsgierig was naar dit boek.

Ik wil graag mijn steentje bijdragen en liefs nog meer dan dat. Maar waar begin je dan? Dat eco en duurzaamheidsgedoe - pardon my french- is zo complex! Hoe betrouwbaar is alle info die je dan vindt online? Elk rapport die je in handen neemt is opgemaakt met een dubbele agenda...pff en dan raak je moed kwijt.

In dit boek had ik voor het eerst een goed gevoel over de betrouwbaarheid van de info omdat die niet ingekleurd is door een belangengroep. Babette vindt het trouwens ook niet kunnen dat lobbyisten mee het beleid van het land bepalen. Halleluja for that! Ze heeft haar eigen studies opgezet en stelde onverbloemd de ongemakkelijke vragen die anders in de doofpot worden gestopt. Hier kan ik wat mee. Deze verhelderende blik had ik nodig.

Ze neemt eerst de tijd om de lezer te laten zien waar hij/zij in het plaatje past van die wereldeconomie. De planeet lijkt zo ongrijpbaar groots maar zij maakt de onderlinge linken en wisselwerking tastbaar. Pas op, het duizelt je van de grafieken, cijfers en vergelijkingen doorheen het boek. Voor deze lectuur zit je best rechtop met een frisse kop en alle ruis uitgeschakeld. Maar het bewijst wel dat de schrijfster weet waarover ze spreekt en snapt hoe ze deze urgente boodschap diets moet maken aan haar lezers. Het is haar overduidelijke bedoeling om je handvaten te geven voor een low impact-levensstijl en de nodige schop onder de kont om je gemotiveerd te houden. Gotta love her for that!

 

Hoe dit boek mijn focus voor JCS verscherpt.

Zijn we met teveel mensen op deze wereld? JA. Zijn er teveel veedieren op deze planeet. JA Kopen en reizen we alsof er geen gevolgen aan vast hangen? JA Ze windt er geen doekjes om en maar goed ook. Even wakker schudden zodat je niet dagdroomt dat het 'allemaal niet zo erg is als het lijkt' en 'er vast wel een oplossing komt van de wereldleiders' NIET DUS 

De haren op mijn nek gaan rechtstaan als ik die dooddoeners hoor! Elk excuus is goed genoeg om zelf niets te moeten ondernemen. Grrr

Dat het huidige economische systeem, genaamd kapitalisme, dringend moet vervangen worden door een mens-, dier- en natuurvriendelijk alternatief is mij duidelijk. Op mijn eentje kan ik dat niet omkantelen. Wel kan ik tonen waar de valkuilen zitten voor jullie. Ik wil jullie helpen om de stappen te zetten die ik al heb gezet om te consuminderen en meer natuurlijk te gaan eten. 

Hoe verder ik las, hoe duidelijker werd dat ik met mijn onderneming wel degelijk een verschil kan maken. Als ik jullie kan inspireren en motiveren om mens-, dier- en natuurvriendelijk te leven en hoe je dat je kinderen meegeeft met de paplepel, dan zijn we vertrokken. Jullie doen met jullie aanstekelijk enthousiasme hetzelfde bij anderen. Jullie kinderen doen dit mooie werk bij de volgende generatie en alles raakt in een stroomversnelling. 

YES WE CAN!

 

 

Is er een relatie tussen het uitbreken van een pandemie en onze impact op de natuur? En zo ja, hoe zit dat?

Babette Porcelijn deelt haar findings

....Hoe verhoudt zich corona tot klimaatverandering? Corona is nu allesoverheersend, maar als ik er even over nadenk zie ik een paar dingen, waardoor het misschien toch anders uitvalt:

1. Corona is te stoppen. Binnen een of twee jaar zijn er medicijnen en vaccins. Er is hoop op een oplossing. Klimaatverandering heeft daarentegen onomkeerbare gevolgen voor het welzijn van de mens. (En voor de 8 miljoen andere soorten op de planeet.)


2. Klimaatverandering gaat minstens even ingrijpende gevolgen hebben als corona. We zitten middenin de zesde massale uitsterving in de geschiedenis van de planeet. Wij zijn zeg maar net als die laatste dino’s. Corona is een ongekende crisis in vredestijd, zoals Merkel al suggereerde, dus kun je nagaan wat er op ons afkomt als we de planeet blijven uithollen op de manier waarop we dat nu doen.


3. Ons brein reageert niet goed op geleidelijke veranderingen. Corona is heel plotseling opgedoken. Het overviel ons als donderslag bij heldere hemel en daarom kunnen we nu adequaat reageren. Klimaatverandering en aantasting van natuur gaan daarentegen heel geleidelijk. Ik vraag me af hoe we zouden reageren als het klimaat zo plotseling zou veranderen. Of als van vandaag op morgen ineens 60% van alle dieren verdwenen zou zijn, in plaats van in de afgelopen vijftig jaar. Zouden we net zo geschokt zijn, en net zo heftig ingrijpen als we nu met corona doen? Het feit dat onze milieu-impact de wereld zo geleidelijk ondermijnt, is juist superlink, omdat ons brein die signalen niet goed oppikt.


Ik weet niet of de pandemie op de juiste plek staat in de grafiek, want wat we nu meemaken is wel heel heftig. Maar misschien kan deze crisis ons in elk geval inspireren om de geleidelijke, maar onomkeerbare risico’s van onze impact op natuur, klimaat en milieu net zo serieus te gaan nemen als we nu doen met corona.

Gaan we dit soort pandemieën vaker meemaken?
Het antwoord is ja, ongetwijfeld. Uitbraken van ziektes vinden nu al regelmatig plaats en ze verspreiden zich steeds sneller. Dat komt omdat we in een drukbevolkte wereld leven met intensieve veeteelt, zoals onderstaand plaatje laat zien.....

 

Lees het hele artikel op de blog van Babette Porcelijn.

Wil je graag zelf eens uitzoeken wat jouw (verborgen) impact is op de planeet? Doe de test hier.